Gezond IJs maken

Op zijn tijd houdt iedereen van een verfrissend, koel ijsje op een warme dag. De zomer staat voor de deur en binnenkort zullen een aantal ijskramen hun deuren weer openen. Terrasjes zullen weer gevuld zijn en we kunnen weer naar het strand. Met dat warme weer is niets lekkerder dan een water- of schepijsje. Wel met mate natuurlijk, want ijs is helemaal niet goed voor je. Niet alles aan ijs is slecht, het heeft ook een aantal voordelen. Is er zoiets als gezond ijs?

Voordelen van ijs

IJs is niet geheel ongezond! In veel soorten ijs zijn eieren en melk verwerkt, wat belangrijke bouwstoffen voor ons lichaam zijn. Als je een ijsje met fruitsmaak hebt, zit er misschien ook vitamine C in. Nog een leuke tip: chocolade ijs bevat antioxidanten die cel veroudering tegengaat! Gezond ijs is geen fabeltje.

Ontzettend veel keus dus, maar zijn er ook écht gezonde alternatieven? Over de hiervoor genoemde ijsjes viel iets positiefs te zeggen, maar echt gezond is het niet. Er is echter wel een ijssoort die je gerust kan eten zonder ongezond bezig te zijn, namelijk waterijs. Hoewel er in waterijs ook suiker zit, valt de hoeveelheid erg mee. Het al te bekende raketje bevat slechts 45 kcal.

Een trend uit Amerika die langzaam naar Nederland komt is yoghurtijs. Wanneer je dit in de supermarkt koopt, ben je niet bepaald bewust bezig. Het wordt geadverteerd als een gezond alternatief, maar dit valt vaak behoorlijk tegen. Veel soorten ijs bevatten erg veel suiker, vet en daardoor ook calorieën.

Top 3 gezond ijs

Als jij gek bent op ijsjes en er echt niet vanaf kan blijven, dan zijn er een aantal verantwoorde keuzes. Dit is onze top 3 gezond ijs.

  1. Raket

Een van de bekendste ijsjes is het raketijsje, iedereen heeft er weleens een op. Met slechts 45 calorieën staat deze klassieker bovenaan ons lijstje.

  1. Festini perenijs

Het perenijsje is ook erg bekend bij velen. Deze staat in ons lijstje op de tweede plaats met 50 kcal.

  1. Split

Lekker, een Split. Heerlijk romig ijs, maar toch een beperkt aantal calorieën. Met 65 calorieën is dit een verdiende #3.

Minder verantwoorde keuzes

Om de lijst af te sluiten zetten we nog een aantal minder gezonde keuzes op een rijtje. Zo weet je welke ijsjes je beter kan vermijden, omdat ze bomvol zitten met calorieën. Een keertje mag, maar uiteraard met mate.

  1. Magnum Almond

Het bekende, romige ijsje van Magnum is zo ongezond dat het ongeveer even slecht is als het eten van een ham-kaas croissant.

  1. Cornetto Enigma

Dit ijsje bevat ongeveer evenveel calorieën als een frikandel!

  1. Cornetto King Cone

De King Cone van Cornetto bevat een gigantische 360 calorieën. Dit zijn 5-6 glazen Cola!

Iedereen heeft wel eens trek in een lekker ijsje, maar als je weet hoe ongezond je bezig bent, kies je in de toekomst misschien voor een gezonder alternatief. Waterijs is dus veruit het gezondste ijs en alle bekende chocolade ijsjes zoals Magnum en Cornetto kan je het best vermijden. Maak jij bewuste keuzes deze zomer?

Leave a Reply