Vervanging voor: pasta met tomaatjes

Na een lange dag werken ben je eindelijk onderweg naar huis om een hapje te eten. De meeste energie krijg je binnen tijdens de avondmaaltijd. Een goede maaltijd bevat een grote hoeveelheid aan groenten en koolhydraatrijke producten. Het is belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen zodat je in de avond geen trek krijgt in iets extra’s. We herkennen dit scenario allemaal wel: snacken voor de buis met een zak chips of chocoladereep. Lees meer over een vervanging voor dit soort eten!

Voor een gezondere levensstijl zijn er voedselvervangers die ervoor zorgen dat je meer voedingsstoffen binnenkrijgt.  Speciaal voor onze lezers hebben we een rijtje opgesteld met betere keuzes bij een avondmaaltijd.

Vervanging voor witte rijst

Witte rijst heeft, net als wit brood weinig voedingsstoffen en daardoor weinig toegevoegde waarde binnen je maaltijd. Wil je toch rijst blijven eten? Neem dan bruine rijst oftewel zilvervliesrijst. Deze vervanger bevat meer vitamines en vezels die belangrijk zijn voor een goed spijsverteringsproces.

Vervanging voor pasta

Pasta vult lekker als avondmaaltijd maar bevat wel een hoop suikers en is daardoor een echte dikmaker. Na het eten voelt je lichaam zich moe en futloos. Wil je wat pondjes kwijt? Vervang de pasta door groenten zoals courgette reepjes. Hetzelfde gerecht maar dan gezonder en vol met voedingsstoffen. Wil je Italiaans blijven eten, probeer dan speltpasta.

Slechte vetten

Het menselijk lichaam maakt zelf verzadigd vet aan in het lichaam. Het is daarom essentieel om juist zelf onverzadigde vetten binnen te krijgen door middel van verschillende voedingsbronnen.

Bij het bereiden van een maaltijd maken we vaak gebruik van boter of zonnebloemolie. Deze baktechniek bevat veel verzadigde vetten en maakt  je maaltijd onnodig ongezonder. Voor een gezondere keuze kan je beter gebruik maken van rijst- of kokosolie bij het koken.

Er zijn vleessoorten die veel vet en daardoor ook veel calorieën bevatten. Bij het afslanken kun je beter geen rood vlees maar mager vlees eten. Een goed voorbeeld is kipfilet. Dit stuk vlees is vaak magerder dan andere vleessoorten en bevat wederom weinig calorieën. Ook zit het bomvol met belangrijke voedingsstoffen. Daarnaast kun je kipfilet op veel gezonde manieren bereiden, het wordt niet zomaar het meest veelzijdige stukje vlees genoemd!

Weet wat je eet

Het is belangrijk dat je op producten let wanneer je in de supermarkt loopt. Vermijd vettige saus over je maaltijd heen en vervang dit door meer gebruik van kruiden te maken in je gerecht. Ook is het natuurlijk niet de bedoeling om na een gezonde avondmaaltijd, met een stuk taart te eindigen. Neem in plaats daarvan een stuk fruit als toetje.

Het grote gevaar van buitenshuis eten is, dat je niet precies weet wat voor producten er worden gebruikt en hoe deze zijn klaargemaakt. Je kan beter zelf een warme maaltijd bereiden en deze zo gezond en gevarieerd maken als je wenst. Naast de producten moet je ook letten op de manier van bereiden. Het stomen of koken van aardappel is een gezonder alternatief dan het bakken van friet. Weet jij al wat je vanavond gaat eten?

Leave a Reply