glutenvrij bier

Tegenwoordig lijdt zo’n één op de honderd Nederlanders aan coeliakie of glutenintolerantie. Mensen met coeliakie lopen kans op darmbeschadiging wanneer zij voedsel nuttigen dat gluten bevat. Coeliakiepatiënten moeten dus goed op hun voedingspatroon letten. Dit betekent echter niet dat zij geen bier kunnen drinken.

 

Gevaren van bier voor coeliakiepatiënten

Eén van de belangrijkste ingrediënten van bier is tarwe, een graansoort die van nature veel gluten bevat. Een groot deel van de gluten verdwijnt tijdens het bierbrouwen, desondanks blijft er altijd nog een deel in het bier zitten. Het overgebleven glutengehalte is moeilijk om precies vast te stellen. Een test is vaak onbetrouwbaar, omdat bepaalde gluten simpelweg niet meer te detecteren zijn na het brouwproces. Hierdoor kan het voor coeliakiepatiënten gevaarlijk zijn om bieren te drinken die onder de wettelijke glutennorm vallen.

 

Ingrediënten van glutenvrij bier

Om risico’s te vermijden is het voor mensen met coeliakie aan te raden om glutenvrije bieren te drinken. Deze worden niet gemaakt van tarwe maar van alternatieve grondstoffen zoals sorghum en teff. Wanneer bieren minder dan de helft van de reguliere glutennorm van 20 ppm (parts per miljoen) gluten bevatten mogen ze worden gelabeld als glutenvrij.

 

Glutenvrije biermerken

Ondanks dat er nog maar relatief weinig glutenvrije bieren te krijgen zijn in Nederland, kunnen coeliakiepatiënten kiezen uit een aantal verschillende – veelal buitenlandse – soorten. Zo is er bijvoorbeeld Estrella Damm Daura, het oudste biermerk van Spanje, dat in de laatste jaren al drie keer werd verkozen als het beste glutenvrije bier van de wereld. Verder is Mongozo premium pilsener een gerenommeerde glutenvrije biersoort en is ook Schnitzer Bräu, dat wordt gemaakt op biologische boerderijen in het Zwarte Woud, een bekende naam.

 

Andere glutenvrije producten

Bier is slechts één van de vele glutenvrije producten die tegenwoordig te verkrijgen zijn. Zo zijn er veel hapjes verkrijgbaar die goed te combineren zijn met een glutenvrij biertje.

Leave a Reply