Een uitgebreide kerstmaaltijd of toch gourmetten?

Met nog maar iets langer dan een maand tot de kerst, beginnen bij een hoop mensen de zorgen alweer. Welke cadeaus zal ik dit jaar kopen voor mijn gezin/ familie? Bij welke familie vieren wij eerste kerstdag en bij welke de tweede dag van kerstmis? En de vraag die ook in ons dagelijks leven vaak aanbod komt: Wat gaan wij eten?

Als het op de maaltijd aankomt, dan komt het voor iedereen over het algemeen neer op vier keuzes, namelijk: uiteten in een restaurant, eten afhalen, zelf een uitgebreide maaltijd klaarmaken of toch weer gourmetten. Hoewel een groot deel van de bevolking vaak kiest voor een van de eerste drie opties, is er ook een deel van de bevolking die kiest voor het gourmetten. Dit is zeer begrijpelijk, aangezien men met gourmetten gezellig aan tafel zit voor een langere tijd en iedereen zelf kan bepalen wat hij of zij wilt eten en hoeveel hij of zij wilt eten. In tegenstelling met een restaurant (waar men ook kan kiezen wat hij of zij wilt eten en waar men voor een langere tijd gezellig samen aan tafel zit) heeft u als u ervoor kiest om thuis gezellig te gaan gourmetten geen last van drukke of vervelende mensen aan de tafel naast u en hoeft u niet te wachten op uw eten (zoals dit vaak wel het geval is/ kan zijn in een druk restaurant).

Een ander bijkomend voordeel van gourmetten is dat u niet met iedereen rekening hoeft te houden in dezelfde mate als bij het maken van een gerecht. Als men ervoor kiest om zelf een gerecht te maken, dan moet men rekening houden met alle allergieën en voorkeuren van de gasten. Bij gourmetten hoeft u er alleen maar voor te zorgen dat er voldoende keuze is voor iedereen die aan tafel zit en als zij last hebben van een allergie, vegetarisch zijn of iets liever niet willen eten, dan kunnen zij hier zelf een keuze in maken/ rekening mee houden.

Hieronder staan nog enkele tips om het gourmetten een extra impuls te geven:

  • Maak zelf een vleesschotel in plaats van een kant-en-klaar vleespakket te kopen.
  • Zorg voor voldoende variatie en keuzes (qua vlees, vis en groeten)
  • Stap af van het stokbrood en maak een gemixte broodmand met bijvoorbeeld ciabatta’s, foccacia’s en breekbrood.
  • Zorg voor een frisse salade op tafel, samen met een kant en klare salade, zoals bijvoorbeeld een aardappelsalade of een eiersalade.
  • Zorg dat iedereen een eitje kan bakken in hun pannetje indien zij dit ook (mogen) eten.
  • Het is ook een mogelijkheid om pannenkoekenmix en fruit op tafel te zetten, zodat iedereen tussendoor een lekker pannenkoek kan maken met eventueel wat fruit.

l_gourmet-bewerkt

Leave a Reply