De smaakpapillen dragen bij aan het proeven

8070604301_d2cec10042_z-1

Op televisie wordt er vaak bij kookprogramma’s gezegd dat de tong een hele belangrijke rol speelt bij het proeven van voedsel. De smaakpapillen die de vier smaken van het voedsel en drank, zoals zoet, zuur, zout en bitter waarnemen zijn elk aanwezig op een ander deel van de tong volgens veel mensen. Echter is dit onderzocht en blijkt dat deze smaakpapillen niet op een specifieke plek op de tong zitten. Elk deel van de tong kan de smaken zoet, zuur, zout en bitter waarnemen en dit doorgeven aan de hersenen. Er is ook ontdekt dat er een vijfde smaak bijgekomen is, namelijk umami. Umami stamt af van de Japanse taal en betekent heerlijkheid of hartig. Deze smaak is toegevoegd aan de vier basissmaken.

Als een voedingsstof een grote hoeveelheid aan umami bezit, dan wordt dit vaak als heerlijk ervaren. Voedingswaren zoals verse zalm, truffel, tomaat en paddenstoelen bezitten een hoge graad aan umami. Deze heerlijkheid wordt gevormd door de stof glutamaat, inosinemonofosfaat en guanosinemonofosfaat. Als je benieuwd bent naar het proeven van de umami dan is het verstandig om voedsel tot je te nemen waar deze stoffen apart van elkaar inzitten. De inosinemonofosfaat kun je terugvinden in gedroogde tonijn en guanosinemonofosfaat in Shiitake paddenstoelen. De umami versterkt de hartige en de zoete smaken in de ingrediënten.

De zoete smaak heeft te maken met de suikers in het voedsel. Er zijn echter ook andere zoete stoffen, zoals aspartaam, sacharine en stevioside (niet-calorische zoetstoffen), polyolen, eiwitten (bijvoorbeeld thaumatine) en complexe stoffen als zoethout.

De zure smaak heeft te maken van de pH waarde. Als de pH waarde laag is dan is het zuur sterker. De neutrale waarde voor het zuur in voedsel is 7. Een appel heeft een zure smaak, omdat deze pH waarde rond de 2 ligt.

Zout is vooral terug te vinden in keukenzout en zoutzuur. Veel chipsproducten bevatten ook zout, wat direct te proeven is. Zout wordt gezien als dikmaker voor het lichaam, terwijl deze juist ook weer behoefte heeft aan een gering aantal zout.

De bittere smaak vinden veel mensen onprettig en dan met name de kinderen. De volwassenen zien deze smaak meer als een smaak die je moet leren proeven. Denk maar eens aan bier. Bier is van nature ook bitter en het eerste biertje wat je ooit gedronken zal hebben, heb je vast als vies ervaren. Naarmate je er meer tot je nam werd het als lekker ervaren.

De smaakpapillen zijn dus heel belangrijk bij het bepalen hoe voedsel smaakt en of je dit lekker zal vinden. De smaken zijn te proeven op alle plaatsen van de tong. Dit betekend dat er niet één deel op de tong is die maar één van de vijf smaken zal waarnemen.

voedsel

Leave a Reply