babimbap

Basisingrediënten

De Olympische Winterspelen zijn afgelopen week weer van start gegaan. Deze worden dit jaar gehouden in PyeongChang, een stad in Zuid-Korea. Een perfect moment om de Koreaanse keuken in te duiken. Hieronder vindt je een aantal weetjes over Koreaans eten en zal ik een aantal typische Koreaanse gerechten laten zien.
Knoflook, pepers en suiker zijn drie ingrediënten die niet kunnen ontbreken in een Koreaans gerecht. De Koreaanse keuken staat bekend om zijn sterkte smaakmakers, zoals die knoflook. Aan veel gerechten worden ook smaakmakers zoals sesamolie, sojasaus en gember toegevoegd.

Banchan

In de Koreaanse keuken is het gebruikelijk om naast het hoofdgerecht ook veel kleine bijgerechtjes te eten. Deze bijgerechten worden Banchan genoemd. De gerechten worden, net als in veel andere Aziatische landen, met stokjes gegeten. De enige afwijking die de Koreanen hebben van de overige Aziatische landen is dat ze rijst gewoon met een lepel eten. De kleine vleesgerechten worden veelal aan de tafel op de barbecue gelegd. Hierbij is goed te zien hoe het vlees wordt bereid, en zie je dus voor je neus gebeuren wat er met het vlees is gedaan voordat jij het op je bord krijgt.

Bekende gerechten

Het meest bekendste gerecht uit Korea is toch wel Bulgogi. Bulgogi is gemaakt van rundvlees en wordt gecombineerd met uienringen.
De Koreaanse keuken heeft daarnaast veel overeenkomsten met de Japanse keuken en dus mag sushi niet ontbreken. In Korea wordt dit Gimbap genoemd.
Kimchi is een gerecht dat je misschien wel bekend in de oren klinkt. Het is een bijgerecht waarbij groenten zijn gefermenteerd. Fermenteren is een aparte manier van bereiden maar wordt ook toegepast bij zuurkool. Bij fermenteren gaat het erom dat micro-organismen enzymen aanmaken waardoor de smaak, uiterlijk, geur en zuurgraad verandert in de groenten.
Als laatste hoort bibimbap hier zeker nog bij. Dit gerecht bestaat uit van alles en nog wat. Vooral groenten, rijst en vlees staan centraal. Bij bibimbap is het de bedoeling dat je zelf een combinatie maakt van een aantal ingrediënten om zo tot een compleet gerecht te komen.

Leave a Reply