voedselmythes

Veel voedingsadviezen zijn gebaseerd op aannames, veronderstellingen en fouten. Omdat informatie tegenwoordig zich met een sneltreinvaart verspreid, met name over het wereldwijde web, kan ook foutieve informatie snel en gemakkelijk verspreiden. Eenmaal aangenomen is het lastig om onwaarheden weer uit ons hoofd te krijgen. Deze week kan je de eerste vijf van tien voedselmythes lezen.

Van bananen raak je verstopt

Een van de weinige voedselmythes die deels waar is, het geld echter alleen als je van groene en onrijpe bananen houd. In deze onrijpe vruchten zit een zetmeel-variant die onze darmen niet kunnen verteren. Eet je echter gele bananen is er niks aan de hand. Ze zitten vol met vezels die juist de stoelgang stimuleren, mits je natuurlijk voldoende water drinkt. Fruit is in algemene zin goed voor ons darmstelsel vanwege de grote hoeveelheid vezels die het bevat. Ga echter geen sap van fruit drinken, dit bevat slechts de suiker van fruit en niet alle andere gezonde voedingsstoffen.

Je moet minstens 2 liter water per dag drinken

Bij de vorige mythe vertel ik nog dat je voldoende water moet drinken, het is echter niet de bedoeling hier in door te slaan. Als jij een normaal voedingspatroon aanhoud dan dien je ook normaal te drinken. Hoeveel vocht je nodig hebt is sterk afhankelijk van hoeveel vocht je verliest. Sporters zullen meer zweten en dus meer vocht nodig hebben, thuiszitters zullen minder vocht nodig hebben en dus ook minder verliezen.

Bier na wijn geeft venijn en wijn na bier geeft plezier

Een van de oudste voedselmythes. Het algehele advies is om van minder sterke dranken op te bouwen naar sterkere dranken en nooit andersom. Dit is echter niet waar, de heftige katers de volgende ochtend worden vooral veroorzaakt door de totale hoeveelheid alcohol die er gedronken is. De volgorde van het drinken van verschillende dranken is hier niet op van toepassing. De mythe stamt al uit de middeleeuwen, al had die toen een volledig andere betekenis. In die tijd dronk het normale volk vooral bier en was wijn een elitair drankje. Dit kwam door het prijsverschil, maar komt er op neer dat het beter is om van arm naar rijk te gaan dan andersom.

Na achten moet je niet meer eten

Volgens oma zou na acht uur `s avonds elk pondje door je mondje direct aan je buik vastgroeien. Wie wil afvallen kan na dit tijdstip dus beter niets meer eten. Hier is echter geen enkele wetenschappelijke onderbouwing voor. Je verbrand namelijk elk uur van de dag energie, zelfs als je slaapt (zij het echter minder dan overdag). Nou is het niet verstandig om nog een compleet drie gangen menu voordat je gaat slapen te verwerken, maar dat heeft niks met het tijdstip te maken. Meer met het feit dat je dan niet heel lekker zal slapen. De grootste oorzaak van dik worden in de avond is vooral omdat men op dit tijdstip eerder een ongezonde snack neemt en snacks zijn altijd ongezond.

Een Magnum levert net zo veel energie als een pak roomboter

Sinds 1989 levert de Magnum van Ola verkoeling op warme zomerdagen. Het was een omslag in de markt, een blok roomijs op een stokje in een chocolade jas. Het is zeker niet een gezond product, echter is het eten van een volledig pak roomboter nog wel slechter voor je. Een pak roomboter van 250 gram bevat ongeveer 1875 calorieën, in vergelijking met een Magnum Classic van 86 gram die 250 calorieën bevat is dat dus 7.5 keer zo veel.

Leave a Reply

1 comment

  1. Pingback: Tien voedselmythes: deel 2 - Proef en ervaar