Omdat deel 1 & 2 zo enorm gewaardeerd worden hebben we besloten een derde deel te maken.

Lichaam detoxen

Deze mythe hoor je waarschijnlijk na elk weekend wel. Je hebt het weekend teveel biertjes gedronken en na het stappen ben je nog even lekker een  caloriebom zoals een kapsalon. De volgende ochtend wordt je met een enorme kater en een vies gevoel wakker. Om dit te compenseren wil je even lekker je lichaam reinigen en ga je allerlei gezonden producten aanschaffen die de schade van gister doen herstellen. Helaas kan jij je lichaam niet reinigen door groente en fruit.  De lever is namelijk het grootste detox orgaan uit je lichaam. De lever breekt het alcohol al binnen 3 dagen af en het overschot aan calorieĆ«n wordt opgenomen door je lichaam als lichaamsvet. Het nuttigen van gezonde voedingswaarde is zeker goed  voor je maar dit kan niet gebruikt worden als compensatie.  

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag

In de jaren 60-70 kwamen allerlei ontbijtgranen fabrikanten met de mythe dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Dit was en is natuurlijk een grote marketing truc om zoveel mogelijk verkopen te realiseren. Nee het ontbijt is niet de belangrijkste maaltijd van de dag. Het ontbijt heeft geen speciale invloed op je gezondheid. Daarnaast gaat het fabeltje rond dat het ontbijten helpt bij het afvallen. Dit is alles behalve waar. Als je wilt afvallen moet je in een calorietekort eten. Er is dus niks magisch aan het eten van een ontbijt.

Van koolhydraten voor het slapen gaan wordt je dik

Nee je wordt niet dik als je koolhydraten eet voor het slapen gaan. Je wordt dik als je in een calorie overschot eet.  Je lichaam slaat voedingsstoffen in vet op als de energiebalans in een overschot is. Het maakt daarbij niks uit of het gaat om koolhydraten, eiwitten of vetten.

Zijn vetten slecht voor je?

Verzadigde vetten zoals roomboter en spek zijn zeker niet al te gezond voor het lichaam. Gelukkig zijn deze vetten te vervangen door onverzadigde vetten zoals margarine of olijfolie. Onverzadigde vetten moeten genuttigd worden om een zo gezond mogelijke hormoon balans te behouden. Verzadigde vetten kan je beter proberen te vermijden maar vermijdt niet alle vetten. Je hebt ze toch echt nodig om zo gezond mogelijk door het leven te gaan.   

Eieren zijn slecht voor je cholesterol

Deze mythe kent denk ik iedereen wel. Veel mensen denken dat het eten van eieren slecht is voor de cholesterol. Het is waar dat een ei hoog in cholesterol is, maar dat betekent niet dat het ook direct een slechte invloed op je cholesterol heeft. Meerdere studies tonen aan dat eieren geen effect hebben op je cholesterolwaarden. Je lever produceert namelijk zelf cholesterol en wanneer er teveel cholesterol binnenkomt maakt de lever minder cholesterol aan. Je lever zorgt dus voor een gezonde balans.  

Leave a Reply