Voedselmythes

In het vorige artikel zijn er al vijf van de tien mythes besproken. Deze voedselmythes gingen over foutieve voedingsadviezen die vaak op niks gebaseerd waren. De omloopsnelheid van het verspreiden van informatie is de afgelopen jaren exponentieel toegenomen. Niet alleen goede adviezen, maar ook verkeerde informatie verspreid zich razend snel. Daarom nu een poging om deze verkeerde informatie weer recht te zetten en vijf mythes te ontkrachten.

Groente uit een potje is minder gezond dan verse groente.

Zeker tegenwoordig is het een trend om alles zo vers mogelijk te halen, wel zo gezond, of toch niet? Een onderzoek van de consumentenbond wat stamt uit 2010 laat ons zien dat er net zo veel vitaminen en mineralen in blik, pot of diepvriesvoer zit in vergelijking met verse groenten. Waar wel wat voor te zeggen valt is dat ingeblikte groenten meer zout bevatten dan hun verse variant, dit gaat echter niet op voor de diepvries. Ook kan de smaak anders zijn, maar dat maakt het niet minder gezond.

Zoete drop is gezonder dan zoute drop

Een tijd geleden kwam er naar buiten dat drop slecht is voor onze bloeddruk. Daar zou je automatisch het zout de schuld voor geven, en dus zou zoute drop slechter voor je zijn. Wat veel mensen echter niet weten is dat er meer zout zit in zoete drop dan in zoute drop (200mg vs 150mg). Zoete drop smaakt zoeter omdat er veel meer suiker inzit om de zoute smaak te maskeren. Daarnaast bevat drop glycyrrhizine, een stofje wat zout en vocht vasthoud en dus stijging van de bloeddruk veroorzaakt. Omdat er meer zout zit in zoete drop zal je dus een hogere bloeddruk krijgen van zoete drop dan van zoute drop.

Cola is goed voor de darmen

Cola, de frisdrank die niet alleen ontzettend veel gedronken wordt, maar ook nog eens ontzettend handig is voor veel verschillende huis, tuin en keuken oplossingen. Zo kan je cola gebruiken om oude stuivers weer te laten glimmen en roest van oud ijzer af te halen. Je kan het gebruiken als raketbrandstof in combinatie met Mentos en het zou goed zijn voor je darmen. Dit laatste feitje is echter niet juist. Cola bevat namelijk ontzettend veel suiker wat heel moeilijk te verteren valt, ook de cafeïne wordt niet door een ziek lichaam gewaardeerd.

Fruit na het avondeten is slecht voor je

Fruit als toetje, sommigen zetten daar hun vraagtekens bij. De theorie luid als volgt: omdat je darmen te druk zijn met het verteren van je avondeten komen ze niet toe aan het verwerken van het fruit. Dat gaat vervolgens in je buik gisten en rotten waardoor je geen vitamines binnenkrijgt. Dit is echter complete onzin, ons lichaam kan makkelijk alle normale voeding verwerken en daarbij speelt volgorde van binnenkomst geen rol.

Groene thee is beter

Drie kwart van Nederland gelooft in de mythe dat groene thee gezonder is dan zwarte thee. Dit zou komen omdat er meer antioxidanten in groene thee zitten. Dit klopt niet, de samenstelling van de thee is anders, maar het zorgt niet voor verschil in gezondheid.

Leave a Reply