Perfectie van smaak: Bliss Point

Bergen van snoep. Een genot voor het oog en de maag. Ook bij snoep is nagedacht over het Bliss Point.

Het Bliss Point is letterlijk vertaald het gelukzaligheidspunt. Het is een veelgebruikte term in de voedselwetenschap. Het is een precieze verhouding tussen de drie voedingsstoffen heeft een verslavender effect dan heroïne. In dit artikel kan je alles achter het Bliss Point te weten komen.

Hoe is het Bliss Point onstaan en hoe werkt het?

Om goed uit te leggen wat het Bliss Point precies inhoud is het hand om eerst een stukje terug in de tijd te duiken. Voordat de mensheid volledig vertrouwde op landbouw producten gingen we zelf op jacht. We verzamelden fruit, noten en groenten in het bos en vingen zelf onze dieren. Het was hard werken om voldoende voedsel binnen te krijgen en uiteindelijk verbrandde je ook alles weer zo snel. Omdat je er toen veel moeite voor moest doen is het evolutionair er in geslopen dat de beloning ook hoog is. Dus als de prehistorische mens iets vets, suikerrijk of zouts at werd dat flink beloond in de hersenen. Zij laten op dat moment een stofje (dopamine) vrij wat dezelfde boost heeft als een shot morphine. Vroeger was dit allemaal niet zo een groot probleem omdat zout en suiker erg schaars waren en er toch niet heel veel in ons dieet zat, sterker nog door dit intensief te belonen werd overleven mogelijk gemaakt en dat heeft er dus voor gezorgd dat wij op dit moment op aarde rond mogen lopen. Echter heeft het dopamine effect ook een keerzijde. Wij willen namelijk meer en meer van dit stofje in ons hoofd, daar kunnen we niks aan doen, we zijn zo geprogrammeerd. De dopamine verslaving laat ons hunkeren naar vet, zout en zoet eten.

Wie heeft het Bliss Point bedacht?

Howard Moskowitz wordt als de godfather van het Bliss Point gezien. Hij heeft meer dan 30 jaar onderzoek gedaan naar smaak bij de mens en de liefde voor bepaalde voedingstoffen. Het kwam dan ook als een ware revolutie in de voedingsindustrie aan. Zo is het onder andere bekend dat hij voor frisdrankfabrikant dr. Pepper al meer dan 61 verschillende formules heeft getest om het precieze Bliss Point van het drankje aan te tonen. Het gaat om een goede verhouding van minimaal 2 van de 3 voedingstoffen. Vaak worden deze extra toegevoegd zodat consumenten de smaak waarderen en het product dus vaker kopen. Sommige grote voedselmerken buiten ons oerinstinct met liefde uit en veranderen hun producten zo dat het tegen Bliss Point aanhikt (vaak door suiker toe te voegen). Er is geen vaste formule voor het Bliss Point, smaken verschillen immers. Echter door een goede statistische analyse van onderzoeksgegevens kan een optimale formule worden samengesteld. Het is namelijk ook weer zo dat Bliss Point samenhang met Mondgevoel vertoond. Samen zorgen ze dat je niet slechts een handje chips kan eten maar waarom het gelijk weer een volledige zak moet zijn (persoonlijke ervaring).

Leave a Reply