Insecten eten: waanzin of de ideale voedingsbron?

insecten eten

Het zijn en blijven enge krioelende beestjes die vaak in een warme zomer ook een bron van irritatie kunnen zijn. Toch wordt het steeds duidelijker dat er ook een positieve kant aan de kwantitatief grootste groep dieren zit. Insecten eten schijnt namelijk ontzettend gezond en duurzaam te zijn.

Er zijn op dit moment ongeveer 2 miljard (van de bijna 8 miljard) mensen die wel eens insecten hebben gegeten. Vooral sprinkhanen, krekels, rupsen en mieren zijn erg populair. In Nederland reageren we nog een beetje afstandelijk op de mini beestjes, maar inmiddels zijn er wel al een aantal kwekers begonnen met het kweken voor voedsel. In sommige Nederlandse supermarkten valt nu al de meeltor piepschuimkever of trekspinhaan gevriesdroogd te verkrijgen.

Insectenvlees is een bron van eiwitten en dus uitstekend geschikt als vleesvervanger. Het verschilt per soort hoe veel vet het bevat. Een sprinkhaan of een meelworm zijn relatief erg vet. Echter zijn dit vaak wel gezonde vetten, zoals bijvoorbeeld omega-3 of andere meervoudig onverzadigde vetten. Insecten zijn dan ook een prima toevoeging van ons voedingspatroon.

Vlees kost een hoop grondstoffen, ruimte en energie om gekweekt te worden. De invloed van een stukje vlees op het milieu is ongekend. Ik ga hier niet preken dat we allemaal veganist zouden moeten worden, maar als iedere Nederlander een stuk vlees (150 gram) minder per week zou eten dan bespaart dat een enorme uitstoot van CO² in de lucht. Insecten zetten voeding tot wel 5 keer zo efficiënt om als het traditionele vlees. Verder is er dus minder water en ruimte nodig bij het kweken van insecten waardoor ze minder CO² uitstoot veroorzaken. Daarnaast is het ook op het gebied van gezondheid aan te raden om eens iets minder vlees te eten. Te veel vlees betekend te veel cholesterol en een verhoogde kans op kanker. Insecten zijn daarbij een goed alternatief. Ze kosten vrij weinig energie om te kweken, en ze zijn rijk aan gezonde vetten en een berg van vitaminen. Insecten zijn rijk aan ijzer en vitamine B1 en B12.

De eerste vraag die mensen stellen als je over insecten eten begint is of het wel veilig is om ze te verorberen. Mijn antwoord is ja, zij het wel in beperkte mate. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit ziet er streng op toe dat de in Nederland verkochte insecten veilig en verantwoord gekweekt worden. Net als met vlees is de gouden regel om ze verhit te eten. Kook, bak, blancheer of frituur de insecten dus eerst goed en zorgvuldig voordat je ze naar binnen werkt. Verder bevatten insecten chitine. Dit is een stof die in kleine hoeveelheden geen kwaad kan, maar bij teveel wel schade aan kan richten. Het is dus aan te raden om niet meer dan 45 gram insecten per dag te eten.

Kortom insecten eten is zeker leuk om eens te proberen en in zekere mate ook goed voor je. Het is alleen niet de bedoeling dat we ons volledige voedingspatroon aan passen en al ons vlees vervangen voor insectenvlees. Het kan echter geen kwaad, sterker nog het is aan te raden om eens in de week insecten te eten voor een gevarieerd en gezond voedingspatroon.

Leave a Reply