Verantwoord afvallen en gezond eten

De zomer staat voor de deur en we werken allemaal hard aan ons lichaam. Er wordt rekening gehouden met wat we eten en gezorgd dat we voldoende bewegen. Nu is niet iedereen een even groot liefhebber van de sportschool, maar er zijn andere manieren om op gewicht te blijven of zelfs wat kwijt te raken! In dit artikel bespreken hoe je verantwoord van eten mag blijven genieten en toch kan afvallen.

Als het je doel is om af te vallen, weet je waarschijnlijk al dat voeding een grote rol speelt in je resultaat. Er wordt weleens gezegd dat afvallen voor 70% uit letten op je voeding bestaat! Het is dus mogelijk om gewicht te verliezen wanneer je gezond eet en weinig beweegt. Natuurlijk wordt het wel aangeraden om zoveel mogelijk te bewegen. Pak bijvoorbeeld de fiets naar de supermarkt en neem de trap in plaats van de lift. Alle kleine beetjes helpen!

Etiketten lezen in de supermarkt

Oké, het is dus mogelijk om af te vallen door op je voeding te letten, maar waar moet je dan precies op letten? Een grote boosdoener is toegevoegd suiker. In vrijwel elk potje, pakje of zakje dat in de supermarkt ligt zal suiker toegevoegd zijn voor smaak. Lees de etiketten maar eens, je zult je nog verbazen. Vermijd kant-en-klaar maaltijden en lees de etiketten van producten in de supermarkt!

Vruchtensappen: gezond of niet?

Naast het lezen van de etiketten en het vermijden van toegevoegde suikers is het ook van belang om te letten op wat je drinkt. Voor veel mensen is het geen geheim dat frisdranken ongezond zijn, maar wat niet bij iedereen bekend is, is dat vruchtensap eigenlijk ook helemaal niet goed voor je is. Vruchtensap bevat al snel evenveel calorieën als een blikje Cola, dus zo gezond is het helemaal niet. Dit is voornamelijk te wijten aan de toegevoegde suikers waar ook bij veel vruchtensapjes sprake van is.

Maak je geen zorgen, je hoeft niet te leven op water en brood. Er is niks mis met een glas versgeperst sap of een gekookt eitje. Sterker nog, eiwitten zijn een must voor in je voedingspatroon tijdens het afvallen. Eiwitten zijn erg belangrijk, omdat dit je langer een verzadigd gevoel geeft. Met een eiwitrijk voedingspatroon zal je minder vaak trek hebben en bovendien zijn eiwitten de belangrijkste bouwstenen voor je spieren en cellen! Naast water en versgeperst sap kan je ook een kopje thee zetten. Laat de suiker wel achterwege en probeer groene thee eens, het is bewezen dat dit erg kan helpen tijdens het afvallen.

Een laatste tip voor het afvallen

Wil jij op je eten en drinken gaan letten maar toch blijven genieten? Doe dat dan vooral, maar in kleine porties. Let op het aantal calorieën dat je elke dag tot je neemt en schep voortaan kleinere porties op. Een trucje is om je eten op een kleiner bord te leggen, zo lijkt het net of je een heel portie op hebt. Misschien werkt dit niet voor iedereen, maar het kan geen kwaad om een poging te wagen!

Leave a Reply