Groente verbouwen op een kleine ruimte

Ben je helaas niet in het bezit van een grote tuin of woon je in een flat, waardoor je slechts een balkon tot je beschikking hebt? Dan kan het lastig zijn om je eigen moestuin te beginnen. Als je wel graag je eigen groenten wilt gaan verbouwen, maar hier niet genoeg ruimte voor hebt, dan zal je creatief moeten zijn. Gelukkig zijn er een aantal manieren om toch ook op een kleine ruimte je eigen groenten te kweken. Een van deze manieren is door gebruik te maken van een moestuinrek.

Wat is een moestuinrek?

Een moestuinrek is de ideale oplossing voor een moestuin op een kleine ruimte. Deze rekken kan je bijvoorbeeld eenvoudig op je balkon plaatsen. Het zijn rekken waarbij je de groenten boven elkaar kweekt. Hierdoor neemt de moestuin een stuk minder ruimte in beslag en heb je alsnog de ruimte om te genieten van je balkon en tegelijkertijd kweek je je eigen groenten. Het is zelfs mogelijk om een moestuinrek op maat te laten maken, zodat je optimaal gebruik maakt van de beschikbare ruimte. De moestuinrekken komen daarnaast in een groot aantal soorten en maten.

Groentes op het balkon

Maar welke groenten kan je eigenlijk kweken op je balkon? Dit is heel erg verschillend en met name afhankelijk van de locatie van het balkon. Heb je iedere dag veel zonuren? Dan kan je in principe de meeste groenten welk kweken op je balkon. Heb je weinig tot geen zon, dan zal je groenten moeten zoeken die onder deze omstandigheden optimaal kunnen groeien. Naast groenten kan je er natuurlijk ook nog voor kiezen om zelf fruit te gaan kweken.

Het hele jaar door kweken

Met een moestuinrek kan je het hele jaar door je groenten kweken. De trays van het rek zijn erg diep, waardoor verpotten een lange tijd niet nodig is. Daarnaast zijn het stevige rekken die wel tegen een stootje kunnen. Bij een harde regenbui of tijdens een storm hoef je je geen zorgen te maken dat deze rekken zomaar omvallen en dat je je gekweekte groeten kwijt bent. Daarnaast zijn ze vervaardigd van stevig materiaal waardoor ze het hele jaar door buiten kunnen staan.

Je moestuinrek plaatsen

Waar zet je precies je nieuwe moestuinrek neer op je balkon? Misschien had je zelf al een goed idee en heb je het moestuinrek hiervoor op maat laten maken. Dat is natuurlijk ideaal, omdat je dan het meest efficiƫnt gebuikt maakt van de ruimte. Planten hebben zonlicht nodig om te groeien en het is daarom belangrijk dat je voldoende licht op de balkon hebt. Toch is te veel zonlicht ook niet goed voor ze dus kies een plaats met voldoende zonlicht per dag, maar ook schaduw wanneer het nodig is. Te veel schaduw kan ook een probleem zijn, omdat veel planten dan niet goed willen groeien. De goede locatie kiezen voor je moestuinrek kan dus een hele opgave zijn. Gelukkig is het altijd mogelijk om hulp in te schakelen van iemand de hier verstand van heeft.

Leave a Reply