Hersentraining wordt ook wel hersengymnastiek genoemd. Dit wordt gebruikt om de hersenen te prikkelen en het geheugen op de proef te stellen d.m.v. oefeningen. Dit kan voor jong of oud erg veel betekenen. Zeker op een oudere leeftijd heeft dit erge invloed. De kans dan iemand dementie zal krijgen in zijn leven is 1 op 5. Helaas is hier nog geen methode voor gevonden om dementie te voorkomen. Wel zijn er ondertussen allerlei technieken en methodes gevonden die de kans op dementie verkleinen. Denk hierbij aan hersentrainingen, zoals puzzels, breinbrekers of geheugentrainingen. Maar naast hersentrainingen zijn er nog meer bevindingen die het risico op dementie kunnen verminderen.

Wat kun je doen?

Door je hersenen te blijven trainen, blijven ze actief. Hierdoor zal de kans op dementie verkleinen, omdat je ze vaker aan het werk zet. Hieronder lees je meer over wat voor soort bevindingen het risico op dementie kunnen verkleinen.

Leren

De definitie van leren is het vergroten en uitbreiden van wat we kunnen. Zo zie je dan ook dat mensen met een goede opleiding, minder vaak dementie krijgen. Dit komt doordat het leren voor een soort reserve zorgt. Met veel kennis blijven je hersenen ook actiever.

Geheugentrainingen

Er zijn veel verschillende vormen van geheugentrainingen, denk aan geheugenspelletjes, puzzels, breinbrekers etc. Bij mensen met dementie kan hersentraining een stimulerende bezigheid zijn. Door bijvoorbeeld het houden van een quiz, wordt het geheugen van de ouderen geprikkeld en gestimuleerd. Hersentraining is zeer geschikt als vorm van geheugentraining. Bij vergeetachtigheid, aandachtsverslapping en concentratiestoornissen hebben mensen er zeker baat bij om hun hersenen uit te dagen met puzzels of breinbrekers. Leuke puzzels en breinbrekers kun je vinden op de website van Speedcube. Hier kun je kiezen uit allerlei soorten spellen waarmee jij jouw hersenen elke keer op een andere manier kan trainen.

Sociale contacten

Mensen met weinig sociale contacten lopen extra risico op dementie. Dit komt omdat het hebben van sociale contacten een goede manier is om je hersenen actief te houden. Zodra je weinig tot geen sociale contacten hebt, ben je vatbaarder voor somberheid en depressie. Dit zijn ook factoren die de kans op dementie kunnen vergroten. Daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk contacten die verwaterd zijn weer op te pakken of om weer nieuwe mensen in de buurt te ontmoeten.

Hobby’s

Je zou het niet verwachten maar zelf met bepaalde hobby’s kun je jouw hersenen activeren en zo de kans verminderen op dementie. Het gaat dan wel om ingewikkelde activiteiten, zoals het leren van een vreemde taal, een moeilijk muziekinstrument leren of een strategisch spel spelen zoals dammen of schaken. Ook kan het regelmatig bezoeken van musea of opera een positief effect hebben.

Het is natuurlijk niet gegarandeerd dat het volgen van deze tips ervoor zal zorgen dat je geen dementie zal krijgen. Alleen de kans op een verkleint risico wordt groter. Heb je meer vragen over dementie? Laat je dan goed informeren door een professional.

Leave a Reply