Eieren

Pasen zit er weer op, en tijdens de Pasen zijn er in heel Nederland flink wat eieren gegeten. Eieren maken deel uit van de schijf van vijf. Maar je mag niet te veel eieren eten, wordt wel eens gesuggereerd. In een eidooier zit namelijk cholesterol en dat kan hart- en vaatziekten veroorzaken. Gemiddeld worden er zo’n 218 eieren per persoon per jaar gegeten in Nederland.

Veel mensen vinden het lekker om een ei bij het ontbijt te eten, en dat is ook terecht wat eieren zijn hartstikke lekker. In dit artikel lees je meer over eieren en kan je ook zien hoelang je precies een ei moet koken om het perfecte eitje te bereiden.

Ei bereiden

Je kan eieren zowel bakken als koken maar je kan eieren ook pocheren, of er een lekker omelet van maken. Het bakken van een ei is waarschijnlijk het makkelijkst en hierbij kan vrij weinig mis gaan. Let wel op dat je bij het breken van je ei geen ei schilfers in de pan laat vallen, dat is het enige wat er mis kan gaan bij het bakken. Het koken van een ei is nog niet zo’n koud kunstje.

Gepelde eieren

Gepelde eieren

Er zijn twee manieren om eieren te koken. Je kan eieren in het water leggen en dit water vervolgens laten koken en dan de timer aanzetten, of je kan eerst het water koken en dan pas de eieren toevoegen. De eerste methode is iets sneller maar het verschilt niet heel veel. Het enige voordeel van het ei in koud water leggen en het dan mee laten opwarmen met het water, is dat de schaal dan minder snel zal barsten omdat het ei niet plotseling in het kokende water ligt.

Als je de eieren opzet in koud water moet je het
–              3 minuten koken voor een zacht ei
–              4 tot 5 minuten koken voor een halfzacht ei
–              7 minuten koken voor een hard ei

Als je de eieren in het water legt nadat het water kookt moet je het
–              4 minuten koken voor een zacht ei
–              6 minuten koken voor een halfzacht ei
–              8 minuten koken voor een hard ei

Na het koken is het belangrijk om het ei te laten schrikken. Hiermee wordt bedoeld dat je het ei zo’n 10 seconde onder stromend koud water laat afkoelen. Hierdoor zal het vel loslaten en is het ei veel gemakkelijker te pellen. Daarnaast stop je er ook de garing mee, anders kan het ei door blijven garen en heb je uit eindelijk toch nog een hard ei.

Leave a Reply