Voeding

Op elke hoek van de straat vind je advies voor gezond eten. Dat betekent echter niet dat het een goed advies is. Onderzoek naar voeding kan verwarrend zijn en het is altijd aan het veranderen. Bedenk daarbij dat informatie snel verspreid wordt en dat sensationele koppen veel aandacht trekken en het is geen wonder dat je voedingstips krijgt die niet kloppen. Het beste scenario is dat je onnodig je favoriete voedsel vermijdt. In het slechtste geval kies je uiteindelijk voor de ongezonde optie, terwijl je denkt dat je een betere keuze maakt. We hebben ons gericht op drie voedingsmythes die de wereld uit moeten.

Voedingsmythe 1: Koffie is uitdrogend

Ja, koffie is een diureticum (oftewel, bevordert de urineproductie), maar het is een extreem milde. Koffie bevat ook veel water en telt dus eigenlijk mee voor uw dagelijkse vochtinname. De hoeveelheid die nodig is om je uit te drogen is meer dan iemand per dag zou moeten consumeren. Als je dagelijks twee of drie kopjes drinkt, is je vloeistofniveau helemaal goed.

Koffie

Koffie

Voedingsmythe 2: Natuurlijke suiker verschilt van toegevoegde suiker.

Suiker is suiker. Op moleculair niveau is de suiker in een appel hetzelfde als de suiker die je in je koffiekopje gooit. Er kan een verschil zijn in hoe ons lichaam de suiker afbreekt wanneer het wordt gecombineerd met andere voedingsstoffen zoals vezels en eiwitten. Suiker in een hele vrucht komt samen met vezels en helpt de spijsvertering te vertragen en bloedsuikerpieken te voorkomen. Dat is beter dan suiker die geen andere voedingsstoffen bevat. Maar wanneer je het sap eruit perst en drinkt, of ahornsiroop, agavesiroop of honing eet, reageert je lichaam op dezelfde manier als op suiker of de suiker in cola.

Suiker

Suiker

Voedingsmythe 3: Iedereen zal profiteren van het opgeven van gluten

Glutenvrij eten is niet noodzakelijk gezonder als je geen coeliakie of een glutenintolerantie/gevoeligheid hebt. Het is ook belangrijk op te merken dat niet alle glutenvrije voedingsmiddelen even gezond worden gemaakt. Glutenvrij brood en gebak kunnen nog steeds gebruik maken van voedingsarme, geraffineerde meel. Ze kunnen ook veel suiker bevatten. Als je denkt dat je gevoelig bent voor gluten of een van de symptomen van coeliakie hebt, raadpleeg dan een arts om te vragen of je getest kunt worden. Als tarweproducten je niet slecht doen voelen, zal het afzweren je geen gezonder persoon maken.

Tarwe

Tarwe

Leave a Reply

2 comments

  1. erjilo pterin

    I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good. I don’t know who you are but definitely you’re going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!