Couscous bestaat uit kleine, gedroogde deegkorrels die gemaakt zijn van gemalen durumtarwe. In een couscousgerecht zitten voornamelijk groenten en vruchten, maar er kunnen ook garnalen of kip aan toegevoegd worden. Deze gerechten komen oorspronkelijk uit Noord-Afrikaanse landen, waar couscous het nationale gerecht is. De herkomst van het woord ‘couscous’ is dan ook te vinden in de Arabische taal. Zo komt het woord af van het Arabische ‘keskes’. Een keskes is een tweedelige kookpot waar deze gerechten oorspronkelijk in gekookt werden. De gerechten hebben inmiddels ook een plekje gevonden in de westerse keuken, waardoor je in menig Europees restaurant kunt genieten van dit Noord-Afrikaanse gerecht. Daarnaast is het ook mogelijk om zelf een maaltijd in elkaar te flansen.

Een luchtige korrel

Wat betreft de bereiding van de korrels is er één ding dat men, meestal, grandioos verkeerd aanpakt. Zo laat men de korrel vaak wellen in heet water, maar dit is niet de beste manier om zachte, luchtige korrels te krijgen. Je moet ze eigenlijk stomen, zodat de korrels groot en luchtig worden. Bovendien blijven de korrels dan ook niet aan elkaar plakken, maar raken ze los van elkaar. Dit is veel lekkerder dan een plakkerige couscous!

Je eigen keskes

De beste manier waarop je je eigen couscousgerechten maakt, is dus door de couscouskorrels te stomen. Dit doe je met een speciale couscouspan, die uit twee delen, twee pannen, bestaat. In de onderste pan laat je bouillon of water koken en in de bovenste pan doe je de couscouskorrels en eventueel groenten die bij het couscousrecept horen. In de bodem van de bovenste pan zitten gaatjes zodat de inhoud van de pan gestoomd wordt door het vocht in de onderste pan.

Kies een korrelsoort

Je kunt een gerecht eindeloos variëren omdat je hierin vrijwel alle groenten kunt gebruiken. Er zijn bijvoorbeeld recepten met kikkererwten, tuinbonen, venkel en aubergines. Behalve de keuze in groenten, is er ook een keuze in verschillende couscoussoorten. Denk aan volkoren-, maïs- en hennepcouscous.

Je kunt dus oneindig lang experimenteren met verschillende couscoussoorten en -recepten. Schaf een couscouspan aan, zoek een aantrekkelijk recept en stomen maar!

Leave a Reply