Wie aan Nederland denkt, denkt aan molens, klompen, aan tulpen en aan iconen als Willem van Oranje, Rembrand, van Gogh , Mondriaan en de moderne meester van onze tijd in de persoon van Johan Cruijff. Maar, wie aan Nederland denkt, denkt ook aan kaas. Kaas is niet per sé een typisch Nederlands product, omdat er ook veel kaassoorten afkomstig zijn uit Frankrijk. Maar, wij Nederlanders worden toch niet voor niets kaaskoppen genoemd door andere mensen?
Helemaal niet erg
Dat vind ik overigens helemaal niet erg. Ik vind het ook weleens leuk om te worden vergeleken met iets lekkers en smaakvols. En ik geloof niet dat Nederlanders in het algemeen nou nachten wakker liggen van het woord kaaskop. Ik geloof ook echt, dat wanneer je onder een grote groep Nederlanders een enquête houdt, een overgrote meerderheid zal aangeven dat ze kaas lekker vinden. Sterker nog, ik ken niemand die geen kaas eet omdat hij of zij het vies vindt. Dat wil toch wel wat zeggen. Het is ook heel leuk om de wereld achter het maken van de kaas te weten te komen. Er zijn verschillende kaasboerderijen die je hier een inkijkje in kunnen geven, wat tevens heel erg leerzaam is. Zo kom je erachter hoe men tot het product komt.
Supermarkt vs gespecialiseerde zaak
Zelf koop ik mijn kaas altijd in een gespecialiseerde zaak, de zogenaamde kaasspeciaalzaak. Dat prefereer ik boven de supermarkt, waar men mij toch minder kan vertellen over de herkomst van de kaas en waar de kaas lekker bij smaakt. In een gespecialiseerde winkel komt de passie voor kaas ook echt tot leven, je kunt het bij wijze van spreken gewoon proeven. Een voorbeeld van zo’n mooie winkel is http://www.kaaswinkelalmere.nl/ wat ik echt iedereen aan zou raden. Kaas is een tijdloos product, zo lang er Nederlanders zijn, zal er kaas zijn voor ons allemaal.