Gezond frituren

patat

Iedereen kent het gevoel wel, dat moment dat je gewoon even trek hebt in een lekkere vette hap.  Zo een heerlijke  kroket of frikandel met een portie patat erbij, daar genieten we met volle teugen van. Helaas is frituren niet een van de gezondste dingen, en dat weet iedereen. Wat nou als je hier iets aan kon veranderen? De frituursnacks zullen natuurlijk altijd wel ongezond blijven, maar er zijn wel een aantal factoren die ervoor kunnen zorgen dat de schade beperkt blijft. Hoe ongezond jou snacks zijn hebben namelijk grotendeels te maken met de bereidingswijze van je snack. Je kunt voor verschillende soorten vet kiezen en de een is gezonder dan de ander. Zo is vast vet is slechter dan vloeibaar frituurvet. Olie en vloeibaar frituurvet bevatten weinig verzadigde vetten waardoor ze gezonder zijn.  Dan scheelt het ook nog hoe vaak je het frituurvet vervangt. Hoe verser je vet is hoe gezonder het is. Het is belangrijk dat je je vet ongeveer na 5 of 7 keer frituren vervangt met nieuw vet. Ook als het erg stinkt of heel stroperig is dan moet je het vervangen om te zorgen dat de kwaliteit goed blijft. Als je wilt dat je frituurvet langer meegaat dan kun je het na gebruik zeven. Zo blijft het langer vers. Wil je schoonfrituurvet houden vervang het vet dan altijd in zijn geheel. Je kan het gebruikte frituurvet niet aanvullen met schoon vet want dit werkt niet. De temperatuur van het vet speelt ook nog een rol als je wat gezonder wilt doen. Dit moet namelijk rond de 180 graden liggen. Als de temperatuur te laag is dat nemen de snacks namelijk meer vet op en bestaat de kans dat het niet goed gaar wordt. Te heet kan ook niet want dan verbrand de buitenkant en de binnenkant is dan nog niet gaar.

Als je het nou nog iets gezonder wilt doen dan kun je ook kiezen voor een hete lucht friteuse. Met deze apparaten frituur je zonder hete olie, maar alleen met hete lucht. Deze hete lucht friteuses zijn ook wel bekend als Airfryers. Het is eigenlijk gewoon een frituurpan zonder dat je vet gebruikt. Een portie patat uit een gewone frituurpan bevat ongeveer 450kcal terwijl zo eenzelfde portie uit de Airfryer maar rond de 160kcal bevat. Bovendien brengt het geen vieze geuren met zich mee en ook is het een stuk makkelijker schoonmaken. Ook is een Airfryer multifunctioneel. Je kunt er namelijk ook gewoon broodjes in bakken en ook groentes in grillen.  Er zitten dus ontzettend veel voordelen aan een hete lucht friteuse. Het is wel prijzig om aan te schaffen, maar je krijgt zeker wel waar voor je geld.

 

 

Leave a Reply