Misschien kom je de berichten wel eens tegen. Wat brood eten wordt je dik! Donker brood is gezonder dan lichtgekleurd brood!  Speltbrood is gezonder dan tarwebrood! In dit artikel bekijken wat feiten of fabels zijn.

Donker brood is gezonder dan lichtgekleurd brood – (fabels)

Dit klopt niet altijd. De kleur van brood zegt niet altijd alles. De meeste vitaminen, mineralen en vezels zitten aan de buitenkant van de graankorrel, waardoor bruin brood meer voedingsstoffen bevatten.  Soms wordt er ook brood gemaakt waar gebrande mout aan toegevoegd is. Dit geeft het witte brood , wat met bloem is gemaakt, een donker kleurtje terwijl het brood minder voedingsstoffen bevat. Kijk dus altijd welk type brood je koopt! Dit is een van de grootste fabels over brood.

Als je veel brood eet krijg je te veel zout binnen – (fabels en feiten)

Dit klopt een beetje. Er wordt namelijk zout gebruikt bij het maken van brood. Als je naast veel broodproducten ook andere producten eet die veel zout bevatten, dan krijg je te veel zout binnen dan goed voor je is. Het is dus verstandig om producten die rijk aan zout zijn te laten staan. Denk aan klant-en-klare maaltijden en sauzen.

Brood kun je maximaal een halve week bewaren – (fabels en feiten)

Dit klopt ook een beetje. Brood kun je meestal vier dagen bewaren. Als je het langer bewaart zal het droog worden en wat muf ruiken.  Je kunt het uiteraard wel in de vriezer bewaren. Dan is het nog een maand langer goed. Door het bewaren van brood in de vriezer zal de voedingswaarde overigens niet snel dalen. Dit is namelijk een fabel. Vitamineverlies gaat namelijk erg traag als je eten bevriest. Je kunt dus zonder zorgen brood invriezen.

Speltbrood is gezonder dan tarwebrood – (fabels)

Dit is een fabel. Spelt en tarwe zijn beide granen uit dezelfde familie, spelt is namelijk een tarweras. Ze bevatten ook dezelfde voedingsstoffen.  Het aantal vezels in beide graansoorten is ook ongeveer gelijk. Je hoeft dus niet per se voor speltbrood te kiezen als je graag een gezond type brood wilt eten. Tarwebrood is een prima alternatief.

Leave a Reply