Je hebt ze vast wel eens in de schappen van de plaatselijke supermarkt zien liggen: kant-en-klare maaltijdsalades. Ze zijn super makkelijk, want je hoeft niets te snijden of klaar te maken en je kunt het direct opeten. Het is meestal ook genoeg als een maaltijd. Het is een fijn alternatief als je snel wat wilt eten, maar liever geen ongezonde kant-en-klare maaltijden wilt opwarmen. Salades zijn immers heel gezond! Toch wordt er wel eens afgevraagd of deze salades wel echt zo gezond zijn. In dit artikel zal dit misschien wat duidelijker voor je worden.

De losse ingrediënten die in een salade zitten zijn meestal wel gezond. Het zijn schone producten die verder normaal prima zijn om in de salade te verwerken. Daarnaast wordt er vaak ook zout, suiker of conserveringsmiddelen toegevoegd aan de salades. Dit kan de totaalsom van alle ingrediënten wel tot een caloriebom maken. Dit komt meestal door de kaas, kip of noten die de totaalsom aan calorieën omhoog krikken. Ik heb voor het gemak de ingrediënten met de meeste calorieën op een rijtje gezet:

  • Noten
  • Kaas, zoals geitenkaas, feta en mozzarella
  • Kip, waaronder Marokkaanse, geroosterde en Italiaanse kip

De dressing is misschien wel de grootste boosdoener in de maaltijdsalades. In principe hoeven dressings helemaal niet vol met calorieën te zetten. Als je zelf een gezonde dressing maakt met bijvoorbeeld wat olijfolie en mosterd is dit helemaal niet ongezond. De dressings bij maaltijdsalades, die meestal in een los pakje zitten, bevatten bijna altijd veel ongezonde en vette ingrediënten wat een maaltijd wel een ongezond maakt, zoals de vetten die er in zitten. Wil je dus een kant-en-klare maaltijd eten? Gooi het pakje dressing dan weg en maak zelf een gezonde dressing. Dit zal een hoop schelen als je op de calorieën wilt letten.

Waar je verder ook op moeten letten is dat je naast de maaltijdsalade ook niet nog iets extra’s moet eten. Veel mensen doen dit wel omdat een maaltijdsalade niet genoeg voor ze is. Dan nemen ze een broodje of nemen vrij snel weer wat anders te eten. Dit telt ook allemaal weer op. Lees dus altijd het etiket en kijk wat er allemaal in de salade is gestopt. Het kost misschien wat meer tijd, maar wellicht is het verstandiger om zelf een maaltijdsalade te maken. Dan kun je in ieder geval zelf gezonde en lekkere ingrediënten uitkiezen!

Leave a Reply