Als je actief bent op social media heb je vast gemerkt dat het kader gezondheid ontzettend belangrijk is de laatste tijd. Zowel gezond eten als genoeg bewegen zijn helemaal hip anno 2017. Vaak hebben deze filmpjes, blog of artikelen het doel om je te laten afvallen. In theorie is afvallen zeer makkelijk: je moet minder calorieën eten per dag dan dat je verbruikt. Het is helaas moeilijker dan dat het klinkt en omdat mensen het moeilijk vinden om een balans te vinden en de beste keuze voor hun leefstijl is het zo’n hype op social media. Regelmatig wordt u geconfronteerd met filmpjes en artikelen over mensen die beweren om hét geheim voor een slanke buik te hebben. Er zijn talloze verschillende soorten trainingsprogramma’s te vinden met bijbehorende voedingspatronen. Een bekend en populair fenomeen zijn de dieet shakes waardoor je gewicht zou moeten verliezen. Het idee van deze maaltijd vervangende drank is dat het relatief laag in calorieën moet zijn en een vol gevoel moet geven. Het moet tellen als een complete maaltijd. Maar wat is nu de realiteit achter deze drankjes?

In de praktijk is het vaak zo dat zulke dieet shakes gebruik wordt als maaltijd vervanger. Stel dat u normaal een maaltijd eet van 400 kcal en u nu een shake drinkt van 250 kcal dan eet u zo 150 kcal minder. In principe is dit een effectieve manier om af te vallen. Indien je dit lang genoeg doet zal je dus (indien je onder de ADH calorieën blijft) afvallen.

Maar om nou te bepalen of dit echt helpt tijdens het afvallen moeten we als eerst is kijken wat het hongergevoel nou veroorzaakt. Als je eten eet zorgen de koolhydraten (suikers) ervoor dat het glucose (suiker) gehalte in je bloed gaat stijgen. Je lichaam gaat hierdoor extra insuline produceren om het suikergehalte weer naar normaal niveau terug te dringen. Doordat dit suiker gehalte weer daalt krijg je weer honger.

Om weer terug te komen op de dieet shakes. Deze shakes bevatten over het algemeen heel veel suiker. Om een voorbeeld te noemen: de Weight Care Vanille Drinkmaaltijd van de Kruidvat heeft een inhoud van 330 milliliter, per 100 milliliter bevat deze drank 8,5 gram suiker. Dit betekent dat de gehele drank iets meer dan 28 gram suiker bevat. Dit is wat mij betreft veel te veel voor dieet shakes die gezond horen te zijn.

Veel mensen kijken tegenwoordig naar de hoeveelheid vet die een product bevat. Maar wat veel mensen vergeten is dat suikers die niet gebruikt worden door het lichaam omgezet worden in vetten. Vetten geven van zich zelf een veel verzadigder gevoel dan koolhydraten omdat ze geen schommeling veroorzaken in het suikerniveau van je bloed.

Al met al helpen de shakes ontzettend veel mensen. Je moet alleen in je achterhoofd houden dat het je honger niveau niet gaat doen afnemen. Op het moment dat je stopt met het dieet is de kans aannemelijk dat je weer terug valt in het oude voedingspatroon. De shake gaat je niet helpen met het maken van verstandige keuzes in het voedingspatroon.

Ben je van plan om in de toekomst gebruik te gaan maken van een dieet shake, kies dan een merk waar zo min mogelijk suiker in zit. Op het moment dat het suiker gehalte namelijk geen pieken en dalen kent zal je honger gevoel ook redelijk neutraal blijven de gehele dag.

Het verliezen van gewicht is niet makkelijk en dieet shake kan (mits verantwoord gebruikt) een goed hulpmiddel zijn. Hiernaast is genoeg lichaamsbeweging belangrijk voor je gezondheid. Zorg er hiernaast voor dat je gevarieerd – en gezond eet. Op deze manier gaat ook u het lukken om het gewenste gewicht te halen.

Leave a Reply