voedselverspilling

In Nederland gooien wij met zijn allen per jaar ruim 2 miljard kilo aan eten weg. Eten wat gewoon in de vuilnisbak belandt. Dit komt neer op gemiddeld 135 kilo per persoon per jaar. Uit recente rapportages is gebleken dat de overheidsdoelstelling om de voedselverspilling met twintig procent terug te dingen helaas volledig is mislukt.

 

Waarom verspillen we dan zoveel? Er wordt altijd gedacht dat eten bedorven is zodra de houdbaarheidsdatum is verstreken. Dit is dus vaak absoluut niet het geval.Onderzoeker Toine Timmermans geeft dat aan in een onderzoek dat hij heeft gedaan aan de Wageningen Universiteit. Bij heel veel producten is dit dus zeker niet het geval.

 

Het gaat negen van de tien keer om een kwaliteitsgarantie van de producent van het product. Staatssecretaris Van Dam van Economische zaken wil daarom laten onderzoeken of de regelgeving over de houdbaarheidsdata versoepeld kunnen worden. Timmermans zegt dat yoghurt bijvoorbeeld nog een week goed is na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum. Met vlees kun je echter beter niet experimenteren.

 

Wat ook een grote oorzaak is van de verspilling die plaatsvindt is het feit dat we ons vaak niet in kunnen houden tijdens het boodschappen doen. In de supermarkt doen we heel vaak impulsaankopen, dit zorgt er dan voor dat een gedeelte weg wordt gegooid. Het is vaak verstandig om niet met honger boodschappen te gaan doen. Over het algemeen ga je dan dingen kopen die je in principe niet nodig hebt. Zorg altijd dat je met een boodschappenlijstje op pad gaat want uit onderzoek is gebleken dat mensen met een boodschappenlijstje minder impulsaankopen doen.

 

Wat ook heel erg kan helpen om verspilling tegen te gaan is ervoor zorgen dat verpakkingen in meerdere formaten gekocht kunnen worden. Als consument word je vaak gedwongen om eten in een grotere verpakking te kopen dan je daadwerkelijk zou willen.

 

Vijf tips om verspilling te voorkomen:

 

  • Maak een boodschappenlijstje
  • Bewaar je voedsel op de juiste manier
  • Deel je koelkast altijd goed in
  • Proef of het eten nog goed is
  • Hergebruik overgebleven maaltijden

 

Naast particulieren gooien ziekenhuizen ook heel veel eten weg. Patiënten gooien heel veel eten weg. Ze krijgen vaak eten waar ze helemaal niet van houden en bovendien laat de kwaliteit en de smaak ook wel eens te wensen over.

 

Uit verschillende experimenten blijkt dat er in ziekenhuizen veel minder voedsel verspild zou worden als er beter naar de patiënten geluisterd zou worden. Door mensen te laten kiezen uit meerdere opties en ook de kwaliteit te verbeteren kan voedselverspilling flink worden tegengegaan. Zo wordt er een hoop geld bespaard.

 

Applicaties tegen verspilling

 

Een andere sector waar veel verspild wordt is de horeca. Restaurants proberen natuurlijk zo goed mogelijk in te schatten hoeveel ze moeten maken, toch houden ze heel vaak maaltijden over. Internetbedrijven zoals Get Chef’s en ResQ proberen deze overgebleven maaltijden aan de man te brengen via de applicaties.

 

Mensen kunnen dan tegen een gereduceerd tarief de overgebleven maaltijden bestellen. ResQ is een Fins bedrijf dat vooral in Helsinki al een groot succes is geworden. Via onder meer Amsterdam wil het bedrijf heel Europa gaan veroveren.

 

Mentaliteit

 

Toine Timmermans van de Wageningen Universiteit denkt dat dit soort oplossingen zeker effect zullen hebben op de voedselverspilling. Toch is de belangrijkste factor de mentaliteit van de mensen.

 

Voorlopig zien mensen voedselverspilling nog niet echt als een groot probleem zegt Toine Timmermans. Het gaat om de mentaliteit en gedrag die moet veranderen. Dat is het ingewikkeldste gedeelte van het hele probleem.

Leave a Reply