Waarom kun je met koolhydraatarme recepten afvallen? Die vraag wordt vaak gesteld en mensen vinden het toch lastig om er een antwoord op te vinden. Dat komt omdat er veel verkeerde en wisselende informatie te vinden is over koolhydraatarm afvallen. In dit artikel krijg je het correcte antwoord op de vraag en geven we je enkele voorbeelden van verkeerde interpretaties met het oog op afvallen middels koolhydraatarme recepten.

Waarom kun je met koolhydraatarme recepten afvallen?
Hoe minder koolhydraten je eet, hoe gezonder het is. Die conclusie werd door veel wetenschappers keer op keer getrokken. Robert C. Atkins is misschien nog wel de meest bekende onderzoeker die dit in kaart bracht. Hij schreef er immers een volledig dieet omheen: het Atkins Low Carb dieet. Oftewel: het koolhydraatarme dieet van Atkins.
De theorie is als volgt: je hebt twee soorten koolhydraten. Enerzijds de goede koolhydraten (complexe koolhydraten) die je energie geven en die geleidelijk worden losgegeven in je lichaam. En anderzijds heb je slechte koolhydraten (enkelvoudige koolhydraten) die voor korte tijd energie leveren en die daarna als vet worden opgeslagen op je lijf. Je wordt hier dus snel dik van.
We eten veel te veel van die slechte koolhydraten. Dat is niet gek, want die vind je terug in suikers die als geraffineerde koolhydraten worden toegepast in allerlei snacks en snoepgoed. We eten ons suf en hebben niet door dat we onszelf aan het vetmesten zijn. De gedachte om de hoeveelheid slechte koolhydraten terug te brengen naar zo min mogelijk is dus helemaal niet gek. En dát is de basis van het koolhydraatarme dieet.

Fout: Bij een koolhydraatarm dieet mag je geen koolhydraten meer
Je mag bij een koolhydraatarm dieet geen koolhydraten eten. Helaas cirkelt die stelling ten onrechte rond over het internet. Het is namelijk helemaal niet waar dat je geen koolhydraten meer mag eten! Complexe koolhydraten – dus natuurlijke koolhydraten uit groenten, vlees en vis, fruit, noten en zaden- mag je gewoon blijven eten! Je moet er alleen voor zorgen dat je mindert met enkelvoudige koolhydraten. Snacks, snoep en banket. Waarschijnlijk kun jij het lijstje wel voor je halen, want het zijn vaak de hapjes die we tussentijds nuttigen als we honger hebben.
Sterker nog: je hebt koolhydraten nodig als je gezond wil zijn. Je energie is pas in balans met voldoende koolhydraten. Wanneer je te weinig koolhydraten binnenkrijgt word je daar een beetje flauw van. Licht in je hoofd en lusteloos.

Gevarieerd eten met koolhydraatarme recepten
Wat is dus de beste manier om de theorie van koolhydraten tot je te nemen en ervan te profiteren? Door het eten van zoveel mogelijk koolhydraatarme gerechten. Gelukkig kun je op internet heel veel lekkere koolhydraatarme recepten vinden. Deze recepten zijn er in allerlei vormen: van strenge recepten tot minder strenge recepten. Af en toe mag je ook best zondigen, als je maar gevarieerd eet.

De lekkerste koolhydraatarme recepten zijn ook heel gevarieerd. Ze bestaan voornamelijk uit vlees en vis, soms wat kip (of een ander gevogelte) met groenten. De groenten kunnen worden aangevuld met noten en zaden. Wat ontbreekt zijn de aardappels, de pasta’s en de rijst. Deze producten worden gezien als koolhydraatbommen en maken ons dus wel sneller dik. In plaats van deze bijgerechten kun je ervoor kiezen om meer groenten te bereiden. Op die manier hoef je geen honger te hebben en kunnen de koolhydraten niet als vetmassa worden opgenomen. Je valt dus af terwijl je gewoon gezond bent gaan eten. En aangezien er steeds meer mensen overstag gaan voor en koolhydraatarm dieet, zijn er ook steeds meer recepten te vinden. Er is voor iedereen echt wel wat lekkers en koolhydraatarms op tafel te toveren!

Leave a Reply