Iedereen heeft natuurlijk wel een favoriete gerecht of een favoriete soort drinken die zij regelmatig nuttigen. Al deze soorten eten en drinken hebben natuurlijk ook een bepaalde herkomst. In dit artikel nemen we een je mee langs de top 10 van favorieten.

Koffie

Koffie geeft je natuurlijk een snelle energiestoot. Dit is ontdekt door een kudde geiten met hun herder, Kaldi, in Ethiopië. Volgens de legende gebeurde dit in de 9e eeuw. Kaldi volgde zijn dieren toen zij op een bepaalde struik afgingen, hiervan aten zij voor Kaldi onbekende rode vruchtjes. De herder zelfde proefde er uiteindelijk zelf ook van, hij voelde zich bijna direct klaarwakker. Kaldi vertelde dit aan de priesters in zijn dorp. Ook zij probeerden daarop het fruit: ze bleven hierdoor duidelijk alerter tijdens hun lange diensten. Dit vertelden zij weer aan hun collega’s in andere dorpen en zo ging het nieuws zelfs door naar andere landen.

Het verhaal van Kaldi is echter nooit bewezen dus het moet nog een mythe genoemd worden.

Guacamole

Een avocado is een van de meest gezonde etenswaren ter wereld. De vrucht werd door de Azteken als eerste ontdekt in Midden-Amerika. De avocado combineerden de Azteken al gauw met zout, chilipepers, uien en tomaten. Toen de Spanjaarden dit ontdekte werd het gerecht al gauw geïntroduceerd op andere continenten. Hier is later nog limoen en koriander aan toegevoegd. Vandaag de dag is Guacamole een heerlijke dip geworden voor bij de borrel.

Waterijs

Sommige uitvindingen zijn echt bizar eenvoudig, toch moet iemand het maar net uitvinden. Dit geldt ook voor waterijs. In het jaar 1905 maakte de 11 jarige Frank Epperson uit Canada per ongeluk een waterijsje. Het was toen erg koud en Frank liet per ongeluk zijn glas limonade met daarin een stokje buiten staan. Toen hij het glas een dag later ging opruimen vond hij een waterijsje in zijn glas. Hij liet het ijsje direct aan zijn vrienden proeven. Op latere leeftijd vroeg Frank patent aan voor zijn waterijsje. Over de hele wereld genieten we nu van zijn uitvinding.

Pizza

De hedendaagse pizza is een gerecht in 1889 gemaakt door een bakker in Napels. Het bezoek van koningin Margherita di Savoia wilde hij niet onopgemerkt voorbij laten gaan. De bakker bedacht daarom een bijzondere broodconstructie van een plat brood met daarop een topping van verse ingrediënten in de kleurstelling van de Italiaanse vlag. Dit noemde hij de ‘pizza Margherita’. Mogelijk heeft hij zich laten inspireren door de oude Grieken en Romeinen. Het is van hen algemeen bekend dat zij hun brood al bedekten met verschillende ingrediënten. De eerste officiële pizzeria opende zijn deuren in 1905 in New York.

Nutella

Eigenlijk ligt schaarsheid aan de basis van de uitvinding van Nutella. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren producten als chocolade erg schaars. De Italiaans Pietro Ferrero was zo pienter om de chocolade te vermengen met hazelnoten. Het was niet alleen een handige manier om te genieten van meer chocolade, ook was de product lekker lang houdbaar, wat weer ideaal was voor de Italiaanse troepen aan het front. Nutella was na de oorlog overal in Europa verkrijgbaar. De smaakvolle uitvinding heeft Ferrero’s zoon recentelijk nog de status van rijkste Italiaan opgeleverd. Zijn bezittingen worden geschat op ongeveer 23,4 miljard dollar

Buffalo kippenvleugeltjes

De familie Bellissimo runde in de jaren ‘60 een bar in de Amerikaanse plaats Buffalo. Teresa Bellissimo wilde op een avond haar zoon verrassen met een lekker gerecht. Hierop pakte ze wat kippenvleugels uit de vriezer, deze besmeerde ze met een kruidige marinade. Het kipgerecht viel als gauw bij haar hele familie in de smaak. De kippenvleugels kwamen daarop als snel op de kaart van de bar en werden al snel populair onder bezoekers.

Sandwich

De sandwich kent zijn oorsprong aan de blackjacktafel. Aan het einde van de 18e eeuw was de toen bekende Lord John Montagu niet weg te krijgen bij de goktafels. Zelfs eten had hij eigenlijk geen tijd voor. Op een gegeven moment was de honger wel echt hoorbaar. Hierop pakte Lord John Montagu een stuk rosbief en dat legde hij bovenop een boterham. Hierop deed hij nog een boterham zodat zijn kaarten niet vies en vettig worden en hij dus gewoon door kon spelen. De combinatie van brood en vlees vormde de basis voor de sandwich zoals wij die vandaag de dag kennen. De titel van de Lord was Earl of Sandwich, vandaar dus de naam!

Ceaser Salade

De salade is vernoemd naar de Italiaan Cesare Cardini. Cesare was eigenaar van een restaurant in de Mexicaanse plaats Tijuana. Er was een avond dat er ineens een groep bekende Hollywoodsterren binnenkwamen in het zijn restaurant. Cesare had echter niet voldoende middelen om zo laat op de avond nog een volwaardig gerecht voor te schotelen. Hij wilde hen natuurlijk niet wegsturen. Om deze reden maakte hij maar een salade van alle ingrediënten die nog aanwezig waren in het restaurant. Zijn gasten vonden het gelukkig een heerlijk gerecht. Zijn restaurant werd vanaf dat moment een echte hotspot. Veel restauranteigenaren volgden het voorbeeld van Cesare door de salade op de kaart te zetten.

Softijs

Het softijsje is een idee van een bakker genaamd Ernest Hamwi. Zijn winkel bevond zich naast een ijssalon. De eigenaar van de ijssalon kwam op een gegeven moment schaaltjes tekort, de klanten deden namelijk te lang over het eten van hun ijs. Hamwi kwam op het idee om een wafeltje te plaatsen onder het ijs, een eetbaar schaaltje als het ware. De mannen werkten de perfecte combinatie van wafel en ijs uit en hadden daarmee veel succes.

Hamburger

De eerste hamburger werd vermoedelijk ergens in de 13e eeuw gegeten. Toen was het nog een stuk rauw lamsvlees. Dit werd door hongerige Mongoolse strijders gegeten die niet van hun paard af mochten stappen. Zij namen er dan ook genoegen mee om met de ene hand te eten en de andere hand hun paard te besturen. Via Rusland kwam het gerecht in Hamburg terecht. Hier pas werd bedacht om de burger tussen een broodje te leggen. Ze gaven het nieuwe gerecht de naam van hun stad. Zo ontstond de hamburger!

Leave a Reply