Gezond eten

Ga naar een willekeurige supermarkt en je zult al snel zien dat veel ongezonde snacks minder geld kosten dan veel gezondere producten, zoals verse groente en fruit. Toch kun je met een aantal handige tips er wel voor zorgen dat gezond eten een stuk meer betaalbaar wordt.

In dit artikel geef ik je 12 tips om gezond te eten zonder veel geld uit te geven.

 

Tip 1: Matig met potjes en pakjes

Veel voorverpakte sauzen bevatten namelijk vaak veel zout en suiker en ze kosten ook nog eens flink wat geld.

Maak in plaats daarvan liever je eigen saus of maak het gerecht smaakvol door het te kruiden. Zo kun je met gezeefde tomaten bijvoorbeeld eenvoudig je eigen pastasaus maken. Ook zijn er verschillende kruidenmixen te koop. Bijvoorbeeld van Jonnie boer.

 

Tip 2: Koop vaker diepvriesgroente

Diepvries groente is vaak een stuk goedkoper dan gewone groente. Daarnaast wordt diepvriesgroente gelijk ingevroren, waardoor de voedingswaarden zoveel mogelijk behouden blijft.

 

Tip 3: Eet niet te vaak te exotisch

Veel recepten op internet bevatten veel (verse) ingrediënten, waarvan je ook de helft van wat je over houdt waarschijnlijk niet meer gebruikt. Dit kost op maandbasis veel geld. Ik raad het aan om niet teveel ingrediënten te gebruiken.

 

Tip 4: Weeg de producten van tevoren af en bepaal van te voren wat je nodig hebt

Door van te voren je pasta en rijst af te wegen zorg je ervoor dat je niet te veel weg hoeft te gooien. Ook helpt het afwegen goed om de porties beter in te schatten.

 

Tip 5: Kook voor meerdere dagen

Daarnaast is het handig om voor meerdere dagen gezonde recepten te koken. Dit bespaart veel geld. Een kliekje is vaak wel 1 tot 2 dagen houdbaar in de koelkast. Een andere optie is om een kliekje in te vriezen.

 

Tip 7: Eet minder vlees

Veel beginnende krachtsporters hebben het idee dat ze veel vlees moeten eten. Dit kost veel geld en is eigenlijk helemaal niet nodig. 75-100 gram vlees per maaltijd is voldoende. Ook kun je vlees prima vervangen voor gevogelte, vis of vleesvervangers. Let er bij een vegetarische dieet wel op dat je niet veel zout binnenkrijgt door het gebruik van vleesvervangers. Om aan je eiwitten te komen zou je ook eiwit shakes kunnen nemen.

 

Tip 7: Sla het toetje vaker over

Veel huishoudens hebben de traditie om een maaltijd af te sluiten met een toetje. Om geld te besparen is het handig om het toetje vaker over te slaan of te vervangen voor een stuk fruit. Dit scheelt ook gelijk weer onnodige calorieën.

 

Tip 8: Bereid je eten van te voren voor

Tenslotte bespaar je behoorlijk wat geld door je eten van te voren voor te bereiden. Neem brood en tussendoortjes mee naar je werk in plaats van in de kantine wat te halen.

 

Tip 9: Koop groente en fruit op de markt

Groente en fruit op de markt zijn veel goedkoper dan in de supermarkt. Ook is het handig om net voor sluitingstijd te komen. Veel overgebleven producten worden dan nog goedkoper aangeboden.

 

Tip 10: Let op met voorverpakte groente

Veel voorverpakte groente, zoals Italiaanse groentemix zijn vaak een stuk duurder dan als je groente stuk voor stuk koopt en zelf bereid.

 

Tip 11: Maak een lijst voor de hele week

Daarnaast is het handig om een lijst te maken van wat je doordeweeks eet en drinkt. Ga vervolgens na wat je echt nodig hebt en wat niet.

 

Tip 12: Maak van te voren een boodschappenlijstje

Ten slotte raad ik je aan om een boodschappenlijst te maken voordat je naar de supermarkt gaat. Zo weet je beter wat je nodig hebt en ga je minder snel impulsaankopen doen.

 

Auteur: Erik van FIT.nl

Leave a Reply

1 comment