Het maken van de echte kibbeling.

Wellicht heb je wel eens een keer gehoord terwijl je  kibbeling at dat het eigenlijk geen vis is. Klopt dit eigenlijk wel?

De enige echte kibbeling wordt gemaakt van de wangen van de kabeljauw. Dit ontkracht gelijk het verhaal dat kibbeling geen vis is. Waar voorheen alleen kabeljauw gebruikt werd om kibbeling te maken, wordt er tegenwoordig steeds vaker een keuze gemaakt voor andere vissoorten, zoals de koolvis, wijting en bijvoorbeeld heek. De kans dat je dus kibbeling eet dat niet afkomstig is van de kabeljauw is veel groter dan dat dit wel het geval is. De kabeljauw is een steeds duurdere vissoort geworden en dit heeft geleid tot de verkoop van andere vissoorten in de vorm van kibbeling.

De bereidingswijze van de originele kibbeling

De totale duur voor het maken van de kibbeling is ongeveer 30 minuten. Bij de viskramen is de bereidingstijd veel korter, omdat de kibbelingsstukjes alleen nog gefrituurd hoeven te worden.

De ingrediënten die nodig zijn voor het maken van de perfecte kibbeling is;

  • 500 gram Kabeljauw
  • Viskruiden
  • 900 gram bloem
  • 4 eieren
  • 2 liter melk
  • 3 liter zonnebloemolie of archideolie

Om te beginnen moet de frituurpan verwarmt worden op 180 graden. Terwijl de frituurpan opwarmt moet de kabeljauw in stukjes geknipt of gesneden worden van zo’n 5 centimeter, waarna de viskruiden over de kleine stukjes vis gestrooid kunnen worden. Deze kruiden moeten even intrekken terwijl het beslag gemaakt wordt voor de kibbeling. Doe de melk en de eieren in een kom en meng deze met elkaar. Voeg hierna de bloem langzaam toe en blijf roeren. Haal daarna de stukjes kabeljauw door het beslag heen en schep deze de frituurpan in. Zodra de visstukjes aan beide kanten een mooie kleur heeft gekregen is de kibbeling klaar om op te eten.

Eet smakelijk!

Leave a Reply