Gezonde Voeding: Deel 1

Gezonde voeding

We zijn steeds meer bezig met het eten van gezonde voeding, we beseffen namelijk steeds meer het schadelijke effect van ongezonde voeding. Gezonde voeding heeft positieve effecten op de binnen- en buitenkant van je lichaam. Zo kan je huid er beter van uit zien, je haar glanst weer of je nagels zijn sterker. Het zorgt er ook voor dat we ons beter kunnen concentreren en ons over het algemeen ook beter voelen. Maar wat is gezond eten nu eigenlijk?

Als allereerste is het belangrijk er op te letten hoeveel u van bepaalde voedingsmiddelen gebruikt, vrouwen hebben weer een andere behoefte dan mannen. Ook variatie is erg belangrijk, elk voedingsmiddel bevat eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen in verschillende hoeveelheden. Er bestaat geen voedingsmiddel, waar alles in zit wat u nodig heeft. Ten derde is ook een juiste productkeuze van belang, bekijk in de winkel altijd de verpakking.

De schijf van vijf

Wat al jaren bekend is, is de schijf van vijf. Deze schijf van vijf is een hulpmiddel bij gezond eten. Het bestaat uit vijf vakken en het geeft aan hoeveel je ongeveer per dag uit de vakken zou moeten eten. Voor iedere leeftijd en per geslacht verschilt de hoeveelheid ook weer, maar dit kan je allemaal laten berekenen. Het eerste vak bestaat uit groente en fruit, blijf hierbij wel variëren tussen soorten groenten en fruit. Het tweede vak uit aardappelen, brood, rijst en pasta, hierbij is het ook weer van belang om voor afwisseling te zorgen. Het derde vak geeft aanDe schijf van vijf hoeveel zuivel, vlees, vis en vervangers je moet binnen krijgen, het eten van vis verkleint zelfs de kans op hart- en vaatziekten. De vierde schijf heeft te maken met halvarine, margarine en oliën, het is belangrijk hierbij producten te kiezen met zo min mogelijk verzadigd vet. Ten slotte heeft de vijfde schijf te maken met de vochtbalans is het lichaam, alle dranken tellen hierbij mee.

Wat we als trend in 2016 vooral zien qua gezonde voeding zijn de groenten die een basis van de maaltijd worden. De maaltijdboxen die steeds vaker worden aangeboden en die staan voor gemak en gezondheid. Meer duurzame voeding, veel aandacht voor de darmen. Het eten van minder vlees, dit komt ook voornamelijk door de vele vleesvervangers die er tegenwoordig zijn. Ten slotte het gezonde snacken. We willen heus wel patat, maar het liefst zelf gesneden, verse friet uit goede olie. Het is niet zo dat de gezonde voeding alles oplost, het is namelijk altijd belangrijk om te blijven bewegen.

Trends in gezonde voeding

Deze trends zullen zich de komende jaren verder uit breiden, zeker door de vele boeken die geschreven worden en te maken hebben met gezonde voeding. We ontdekken steeds meer en letten steeds meer op de verpakking van producten in een winkel, je wilt de kans op ziekten namelijk zo klein mogelijk maken. Mensen zijn hierbij vaak wel bang dat het duurder is om gezond te eten, maar dit is nergens voor nodig. Gezond eten hoeft namelijk helemaal niet duur te zijn, het ligt aan de keuzes die je maakt.

Leave a Reply