Detoxen: gezond of niet?

De effecten van een detox

Detox

Een trend die zich nog niet zolang geleden voor het eerst liet zien, is detoxen ofwel sapkuren. Sapkuren is een manier om gewicht te verliezen door alleen te drinken, over het algemeen vruchtensappen, maar net anders dan het drinken van dieet shakes. Door een paar dagen te detoxen zou je lichaam resetten en ontgiften. Ook wordt er beweerd dat je haar, huid en nagels er beter van worden. Daarnaast zou je er van afvallen en gaat het ontstekingen tegen. Klink als een wondermiddel toch?

Ben jij van plan aan een detox te beginnen?

 

Detoxen kan door middel van een drie-, vijf- of zelfs zevendaagse sapkuur. Per dag mag je slechts zes á zeven groente- en fruitsappen drinken. Dit staat gelijk aan ongeveer 1000 calorieën per dag, een stuk lager dat de aanbevolen inname per dag. Voor mannen wordt een inname geadviseerd van 2500 calorieën per dag, voor vrouwen 2000 calorieën per dag.

 

Effect van detoxen

Uit recent onderzoek bleek het effect van sapkuren geen toegevoegde waarde te hebben voor de mens. De sapkuren hoeven het lichaam niet te ontgiften, aangezien de lever dit al doet. Twee dagen detoxen kan geen kwaad, maar langer wordt afgeraden. Meer dan twee dagen kan gevaarlijk zijn aangezien je lichaam dan essentiële voedingsstoffen gaat missen.

 

Gelijk aan een crash dieet

Een detox kan je vergelijken met een crash dieet. Bij een crash dieet is het doel om zo veel mogelijk af te vallen in zo’n kort mogelijke tijd. Je probeert het aantal calorieën dat je per dag inneemt sterk te verlagen. In praktijk betekent dit dat je maaltijden overslaat, alleen nog salades eet of volledig stopt met eten. Op korte termijn zijn de resultaten zeker te merken. Vijf kilo in vijf dagen halen, is een prestatie maar mogelijk door een crash dieet.

35506586612_daac4315f2_h

Lange termijn

Op de lange termijn heeft een crash dieet, en dus ook een detox, vooral nadelen. Zo zorgt het drastisch verlagen van het aantal calorieën voor een verstoorde stofwisseling (ook wel metabolisme genoemd). Tijdens het dieet eet je veel minder dan normaal, vaak zo weinig dat er sprake is van ondervoeding. Je lichaam dus minder energie binnen krijgt dan het nodig heeft. Als gevolg daarvan gaat je stofwisseling zich aanpassen om het tekort aan voedingsstoffen te compenseren. Je lichaam gaat in een soort ‘spaarstand’ en verbruikt daardoor minder energie. Tijdens deze spaarstand probeert calorieën opslaan uit het weinige voedsel om extra reserves te creëren voor een volgend dieet of detox. Er wordt helaas niet alleen vet verbrand tijdens deze spaarstand. Spiermassa wordt afgebroken en hoog vochtverlies.

 

Vooral die afname van spiermassa zorgt ervoor dat je metabolisme langzamer gaat functioneren en ook langzamer blijft functioneren in de toekomst. Ook nadat je stopt met het dieet of detox en dus weer normaal eet. Hierdoor kom je sneller aan dan je afvalt en wordt je vaak zwaarder dan je eerst was. Ofwel het bekende jojo effect.

 

Dus ondanks dat je je streefgewicht op korte termijn kunt bereiken, heeft het veel nadelen op lange termijn. Als je echt wilt afvallen en op gewicht wil blijven, raden wij aan om je leefstijl aan te passen. Eet volgens de schijf van vijf, eet rond de 2000 calorieën per dag en ga veel sporten. Op deze manier gaat je lichaam niet in spaarstand. Voor meer tips zie het artikel over het effect van koolhydraatarm eten.

Leave a Reply